Günün Hadisi

Köyümüzün Tarihi


Köyün eski adı Sidirge’dir (Ermenice). Beşdeğirmen adı ise köyde çokca bulunan eski değirmenlerden gelmektedir. Bu değirmenlerden sonuncusu 90′lı yıllara kadar varlığını sürdürmüş sonrasında kullanımına son verilmiştir.Köyün 100 metre güneybatısında yöre halkının “Baddılar” dediği eski köy kalıntıları vardır.Köyün türk ler tarafından köy olarak kullanıma başlanmasi 17.yy a dayanır zamanında lazistan diye adlandırılan bugün türkmenistan olarak bilinen bölgeden gelen 3 grup tan oluşan sülale (TURAL)(SOYLU)ve(DOĞAN) daha önceleri yazları gelip göçebe hayatı olarak kullandığı bölgeyi bir yaz erkenden gelen soguk hava ve devamındaki yoğun kar dan dolayı gidememiş ve orda kışı geçirmek zorunda kalmiştır ve devamında oraya yerleşmişlerdir.bugün türkmenistan da (TURAL) soyadını kullanan büyük bir topluluk vede birçok şirketler vardır.bugün köyde kullanılan diger soyadlar ise(BAYLAN)(KAYA)(YAVUZ)ve(SEVİNC)tir onlarda 1800lerin ortalarında (BAYLAN)ve(SEVİNC)1800lerin sonlarında ise(KAYA)ve(YAVUZ)lar köye yerleştirilmişlerdir
I. Dünya Savaşı’nda rus işgaline maruz kalmış ve büyük oranda göç vermiştir. Savaş sonrası tekrar eski nüfusuna kavuşmuştur. Kuzey batısında Gerdekhisar köyü, doğusunda Eskikadı köyü ve güneyinde Babakonağı (Tılısbık) köyü vardır
.

Beşdeğirmen, Türkiye
Gümüşhane

Gümüşhane
Bilgiler
Nüfus262  (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu29600
Alan Kodu0456
Yönetim
Coğrafi BölgeKaradeniz Bölgesi
İlGümüşhane
İlçeKelkit
Resmî Sitesi[2]

Kültür

geleneklerine bağlı bir köy olan besdeğirmen yöresel yemekleriylede kendini ispat etmiştır. özellikle bölgede sarma, ayranlı corba,siron hasil kısır kete ekmegi ve tatlı turleri önemli yemekler arasına girmiştir.

Coğrafya

Gümüşhane iline 88 km, Kelkit ilçesine 8 km uzaklıktadır. fiziki olarak engebeli bir arziye sahip olmasına rağmen köy doğal güzellikleri bakımından görülmeye değerdir.

İklim

Köy karadeniz bölgesinde yer almasına rağmen, Gümüşhane’nin Köse Dağı güneyindeki tüm bölgelerinde olduğu gibi karasal iklim görülür. Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. 1987 yılında Sağlık ocağı yapılmış ve 3 yıl faaliyet gösterdikten sonra personel atanmadığ için kapanmıştır.Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri


2000262
1997197

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle kuru fasulye, şeker pancara yetiştirilir. bir çok sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Koyun ve sığr yetiştiriciliği de az da olsa yapılmaktadır.
Köyün tarım arazisi kısıtlı olduğu için, halkı özellikle ticarete ve yurt dışına yönelmiştir. Kelkit ilçe merkezinde Beşdeğirmen’li bir çok esnaf vardır. Hemen hemen her aileden yurt dışında çalışan birisi bulunmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 – Ali BAYLAN
1999 – Halis BAYLAN
1994 – Sami BAYLAN Kaynak ;Wikipedia.com Kaynak;Yerelnet.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder